Optix T-Class MultiGun Cup 2023

На 21-22.10.2023г. се проведе двудневно международно състезание Optix T-Class MultiGun Cup 2023 по дисциплината T-Class Multigun представляваща стрелба със снайперови карабини, полуавтоматични щурмови карабини и пистолети, което поставя възможно най-високо ниво на предизвикателство пред участниците. Състезанието се проведе на Учебен център „Сливница“ с включени разнообразни стрелкови сценари реализирани на реален терен – като стрелба от сграда, към сграда, преодоляване на съоръжение с бодлива тел, окоп, патрул и други. За да стане още по-сложно, състезанието включваше дневни и нощни стрелби, разделени само от няколко часа за почивка. Всички тези факти допринесоха до това, че това състезание се явява може би най-трудното и изтощително Т-Клас състезание, провеждано в България.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев откри международното състезание по тактическа стрелба и наблюдава надпреварата в която участие взеха състезатели от България, САЩ, Италия и Сърбия, както и военнослужещи от 101-ви алпийски полк от състава на Сухопътните войски, и представители от многонационалната бойна група на НАТО в България.

Състезанието бе организирано от Българската Т-Клас федерация, която е основоположник на спорта в национален и световен мащаб. Над десетгодишното сътрудничество на федерацията с Министерството на отбраната и Въоръжените сили води до утвърждаване на тактическата стрелба като военно-приложен спорт, включен в общоармейските шампионати. В този период многократно са провеждани съвместни състезания с участието на военнослужещи от Сухопътните войски и Съвместното командване на специалните сили.

Сътрудничеството на въоръжените сили с Българската Т-Kлас федерация е регламентирано и с подписан меморандум със Сухопътните войски, който бе официално оповестен по време на откриването на състезанието от Бригаден Генерал Станимир Христов, командир на Втора тунджанска механицирана бригада. Меморандума предвижда провеждане на съвместни тренировки, обучения, семинари и състезания с използване на стандартни и усъвършенствани оръжейни системи.

Състезанието се проведе в две дивизии. Състезателите заели челните места са:

Дивизия “Bolt Action”:
Първо място – Едвин Адамов, ССК „Борис Дрангов“
Второ място – Георги Василев, СК „Динамик Армс“
Трето място – Ивелин Добрев, СК „Динамик Армс“

Дивизия “Semi Auto”:
Първо място – Ангел Стоянов, СК „Динамик Армс“
Второ място – Тихомир Трифонов, СК „Сянка“
Трето място – Гено Андреев, СК „Динамик Армс“

Пълното класиране, по сцени, включително и дизайна на упражненията могат да се разгледат в скоринг системата на ITCC.

Генерален спонсор на състезанието бе българската фирма Optix Co, която тази година чества 25 години от създаването и. С многобройни мателиани награди за състезателите участваха и фирмите ATN Europe, Defence, Camouflage, BarArms, SIX81, LRP, Olight BG и Ni&CO.

Благодарим на нашите спонсори без които Optix T-Class MultiGun Cup 2023 не би се провел.

Снимки и видео от състезанието – Facebook T-Class Bulgaria

Екипа на Т-Клас България